Musíte v EET 2.0 vystavit účtenku?
Pokladna zaeviduje platbu, ale zákazník chce doklad za nákup nebo opravu. Co mu musíte vydat a jaké údaje na doklad patří?
Kvůli EET 2.0 nemusíte vystavovat ani tisknout účtenku. Jestli platba podléhá evidenci, pošlete údaje o tržbě Finanční správě. Když vás spotřebitel požádá o doklad o koupi nebo službě, vydejte mu ho podle zákona o ochraně spotřebitele. Jde o dvě samostatné povinnosti. Praktické informace k EET 2.0.
Co dát zákazníkovi na doklad
Podle § 16 zákona o ochraně spotřebitele prodávající na žádost spotřebitele vydá doklad o zakoupení výrobku nebo poskytnutí služby. Na dokladu uveďte:
- datum prodeje nebo poskytnutí služby,
- jaké zboží jste prodali nebo jakou službu jste poskytli,
- cenu zboží nebo služby,
- jméno a příjmení nebo název prodávajícího a jeho IČO.
Při následné dodávce zboží doplňte i místo určení a datum dodávky.
Příklad z praxe. Zákazník zaplatí v cykloservisu za výměnu duše a požádá o doklad. Na doklad uvedete datum, výměnu duše, zaplacenou cenu a identifikační údaje servisu. Pokud úhrada podléhá EET, servis zároveň odešle údaje o tržbě. Při platbě kartou nebo QR kódem může záležet na okolnostech úhrady. Kdy evidovat převod, QR platbu nebo kartu.
Patří na účtenku kód POK?
Potvrzovací kód POK říká, že Finanční správa přijala datovou zprávu o tržbě a zpráva prošla formálními kontrolami. Kód můžete na zákaznický doklad přidat dobrovolně. Pokud se pokladna nemůže spojit se systémem, doklad zákazníkovi a dodatečné odeslání údajů řešte samostatně. Co dělat při výpadku internetu nebo pokladny.
Kdy řešit daňový doklad a PDF
Pokud jste plátce DPH, povinnost vystavit daňový doklad posuzujte podle § 28 zákona o DPH. § 26 téhož zákona připouští listinný i elektronický daňový doklad. U elektronické podoby musí příjemce souhlasit a doklad musí být elektronicky vystavený i doručený.
Když za zakázku vystavujete fakturu, ve Škudlilovi ji můžete odeslat e-mailem jako PDF s odkazem na webový náhled. Případnou evidenci úhrady v EET vyřešíte v pokladním systému. Jak odeslat fakturu ze Škudlila.
Stav k 6. listopadu 2026. Zákon č. 180/2026 Sb. už byl vyhlášen. Pravidla evidence tržeb nabývají účinnosti 1. ledna 2027. Finanční správa oznámila, že v lednovém pilotním režimu nebude plnění povinností vymáhat. Oznámení Finanční správy.
Časté dotazy
Musím kvůli EET 2.0 tisknout účtenky?
Zákon o evidenci tržeb povinnost vystavit ani tisknout účtenku nezavádí. Povinnost vydat doklad může vyplývat například ze zákona o ochraně spotřebitele nebo ze zákona o DPH.
Co musí být na dokladu o zakoupení?
Uveďte datum, prodaný výrobek nebo poskytnutou službu, cenu, jméno či název prodávajícího a jeho IČO. Při následné dodávce zboží doplňte také místo určení a datum dodávky.
Musí být na účtence potvrzovací kód POK?
Uvedení kódu POK na dokladu je dobrovolné. Kód potvrzuje, že systém Finanční správy přijal datovou zprávu o tržbě a zpráva prošla formálními kontrolami.
Můžu poslat daňový doklad jako PDF?
Zákon o DPH připouští elektronický daňový doklad, pokud je elektronicky vystavený i doručený a s touto podobou příjemce souhlasí. Doklad musí splňovat zákonné náležitosti.
Vyzkoušejte Škudlila
Fakturace zdarma a bez limitů. Automatizace, upomínky i AI asistent v jednom tarifu za 147 Kč měsíčně.